4.9/5 - (14 votes)

Italija je po malo specificna sto se tice prevoza pokojnika pogotovo ako pokojnik ide u drugu zemlju, ispod vam objasnjavamo proces prevoza pokojnika iz italije od toga kakva vam pogrebna oprema treba do nacina zavrsavanja dokumentacije. Ovaj tekst moze izuzetno biti koristan i pogrebnicima koji nemaju bas nesto iskustva oko Italije.

Pogrebna oprema

Po zakonima Italije potreban je Limeni ulozak (sanduk) i drveni. Na limenom sanduku ne smije biti staklo kroz koje se vidi glava pokojnika nego mora biti skroz zatvoren. Takodje na limeni sanduk je potrebno ugraditi pogrebni filter koji mozete kupiti kod svih malo bolje snadbjevenih pogrebnika.

Filter

Sto se tice drvenog sanduka Italija nema odredjeno od kog drveta treba biti kao ni dimenzije ali je potrebno da poklopac i donji dio spajaju 24 sarafa to mora biti tacno 24 ni manje ni vise.

Po 6 sarafa na lijevu i desnu stranu i po 6 na kratke strane

Jos od opreme morate imati spremno kalajne sipke za zavarivanje limenog sanduka. Neke zemlje vec izbacuju potrebe za zavarivanjem kao sto su Svajcarska, Austrija, Njemacka dovoljno je samo zalijepiti jacom trakom ili nekim silikonom. Ali u italiji na 99% mijesta je to jos potrebno.

Dokumentacija

Za izdavanje sprovodnice koja je glavni dokument koji vam je potreban za prevoz pokojnika u neke od zemalja exYu iz Italije (Hrvatska, Bosna, Srbija, Crna Gora) potrebno je sledece :

  1. Sprovodnica izdata od opstine u Italiji u kojoj je smrt nastupila
  2. Rodni list pokojnika ako nema onda potvrda o drzavljanstu zemlje u koju se vozi i neki dokument sa slikom
  3. Smrtni List na medjunardnom obrazcu koji se vadi u Comuni (opstini gdje smrt nastupila)
  4. Potvrda doktora o uzroku smrti
  5. Potvrda da tijelo moze biti pokopano
  6. Dokaz da postoji rezervisano grobno mjesto u zemlju gdje se vozi
  7. Pasos nekog od najblize rodbine ko ustvari zastupa pokojnika (dijete, brat, sestra….)
  8. Naziv pogrebnog preduzeca koje vrsi prevoz kao i broj tablica ime vozaca itd..

Redoslijed je sledeci prvo se ide u Opstinu i izvade dokumenti pod rednim brojem 4. 5. 6. dokumenti se skeniraju ili slikaju telefonom i salju na email konzulata zemlje u koju se vozi pokojnik, pri dobijanju tih papira konzulat izdaje NullOsta a to jest papir kojim odobravaju prevoz pokojnika u zemlju. Nakon toga pogrebnik dolazi sa pogrebnom opremom vrsi prpremanje pokojnika zavarivanje sanduka koje se vrsi pod nadzorom inspekcije (termin za nadzor se dogovara u mrtvacnici ili u opstini) nakon toga dobija se potvrda iz policije da je sve dobro obavljeno i ide se u opstinu vaditi Talijanska sprovodnica i Smrtni list na medjunarodnom obrazcu. Kad se prikupi potrebna dokumentacija ide se u konzulat i dobija Sprovodnica.

Ovo je primjer za BIH ali i za ostale zemlje je sve isto.

Funus prevoz ima vise od 20 godina iskustva u prevozu pokojnika iz Cijele eu ako imate bilo kakvih pitanja ili se zelite informisati o cijeni prevoza pokojnika pisite nam preko kontakt forme ili zovite na viber watssapp ponudjenih brojeva.

Polja označena sa * su obavezna !! Kontaktiranje je potpuno besplatno i oslobođeno bilo kakve naplate. I informacije vam pružamo bez bilo kakve obaveze prema nama!
-------------------------------------------------
Tel- Viber i WhatsApp : +38766162418
Viber i WhatsApp DE : +4915774564467
-------------------------------------------------