4.9/5 - (31 votes)

Kako postupiti u slučaju smrti ?

Ukoliko je smrt nastupila kod kuće ili u stanu smrt se prijavljuje na broj hitne pomoći. Od podataka je potrebno :

Ime i prezime preminule osobe, godina rodjenja, adresa na kojoj se smrt dogodila, vaš kontakt telefon i vaše ime i prezime. Ljekar izlazi na teren u roku od pola sata do sat. Ljekaru je bitno da pripremite nalaze i doktorsku dokumentaciju od preminule osobe i pristup preminuloj osobi. Ukoliko se smrt dogodila u nekim neobičnim okolnostima ništa ne dirajte zbog mogućeg policijskog uviđaja!

Kada se smrt dogodi u bolnici ili nekoj drugoj ustanovi koja je pod doktorskim nadzorom (starački dom, banja..) potrebno se samo javiti na odjeljenje na kom je preminula osoba ležala, tu vas doktor dalje upućuje i izdaje vam potvrdu o smrti itd..

Kada se smrt dogodi u autu na ulici poslu itd potrebno je da neko pozove hitnu pomoć koja obavijesti policiju i tijelo se nakon izvršenog uviđaja prevozi u prostorije za sudsku medicinu zbog obdukcije, dalje instrukcije vam daje ljekar koji je izlazio na teren.

Kako postupiti kada je pokojnika potrebno prevesti iz inostranstva u domovinu ?

Podrazumijevajući da ste na odgovarajući način prijavili smrt potrebno je da kontaktirate pogrebno društvo za prevoz pokojnika dalje stvari idu veoma jednostavno :

  1. Kod doktora (u hitnoj pomoći ili bolnici) gdje ste prijavili smrt dobijate potvrdu o smrti (na Njemačkom) Todesbescheinigung.

2. U mjesnoj kancelariji ili zgradi opštine kojoj pripada mjesto gdje se smrt dogodila možete dobiti umrlicu ili izvod iz matične knjige (na Njemačkom) Sterbeurkunde koja obavezno mora biti na međunarodnom obrazcu.

3. Potrebna vam je dozvola za prevoz pokojnika Leichenpass koju izdaje nadležni organ (Austrije, Njemacke, Slovenije, Svajcarske itd..)pretezno to izdaje sanitarni inspektor.

4. Putna isprava preminule osobe (pasoš, lična karta ili potvrda od državljanstu u zemlji u koju se prevozi)

5. Iz zemlje u koju se pokojnik vozi i sahranjuje potrebno je prikazati potvrdu o rezervisanom grobnom mjestu. Ova potvrda od nedavno nije obavezna ukoliko se pokojnik prevozi u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru. Ali je još obavezno za Bosnu I Hercegovinu (BiH).

6 . Takodje su potrebni podatci u pogrebnom društvu vozaču koji vrši prevoz kao i osobi koja je u pratnji (ako ima pratnja)

7. Sa tim dokumentima se ide u Ambasadu (konzulat) kome pripadate, svi dokumenti se daju na uvid i dobija se završni dokument za prevoz pokojnika “Sprovodnica”

Funus Prevoz sve te dokumente završava za vas u roku od par sati, jedino je potrebno kod notara da date punomoć na našeg vozača ili da mu budete pratnja tih sat dva dok sve ne bude gotovo.

Još je potrebno da odaberete pogrebnu opremu i garniture koje vam se najviše sviđaju, od pogrebnog društva tražite slike pogrebne opreme. Funus vam šalje slike od par verzija pogrebne opreme da odaberete. Sva pogrebna oprema je izrađena od hrastovog drveta i možemo se pohvaliti zavidnom kvalitetom i cijenom iz razloga što imamo našu proizvodnju pog. opreme.

Mi usluge oblačenja i uređivanja preminule osobe nikad ne naplaćujemo posebno, kao ni zatvaranje (letovanje) limenog sanduka. Ukoliko neko drugi obavlja prevoz obavezno ih upitajte jer mnogi pogrebnici te troškove naknadno prikazuju.

Ukoliko imate još bilo kakvih pitanja vezanih za cjelokupnu organizaciju sahrane u domovini i prevozu pokojnika pozovite nas na broj telefona ili nas kontaktirajte viberom ili watsapp-om ili preko kontakt forme ispod. +38766162418

Funus Prevoz sa svojim saradnicima vec 23 god uspiješno vrši prevoz pokojnika iz : Danske, Holandije, Švedske, Francuske, Njemačke, Švajcarske, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu (BIH).

Javite nam se i informišite se o postupku prevoza i cijeni bez ikakvih obaveza prema nama !

Polja označena sa * su obavezna !! Kontaktiranje je potpuno besplatno i oslobođeno bilo kakve naplate. I informacije vam pružamo bez bilo kakve obaveze prema nama!
-------------------------------------------------
Tel- Viber i WhatsApp : +38766162418
Viber i WhatsApp DE : +4915774564467
-------------------------------------------------

Slike dokumenata koji su vam potrebni osim pasoša i potvrda o grobnom mjestu posto se oni razlikuju od zemlje do zemlje :