4.7/5 - (14 votes)

CVIJEĆE JE SIMBOLIKA ŽIVOTA JER PREDSTAVLJA PROLAZNOST, RAĐA SE VENE I SUŠI SE.

Cvijeće – ostaci raja na zemlji.

Cvijeće se koristi kao dar ali i kao oproštaj.
Prati nas kroz cijeli život, jer je to znak pažnje na svim jezicima, može da bude izraz za zaljubljenost, ili izraz naše tuge kako bismo se oprostili od nama drage osobe i na posljednji počinak odnijeli cvijeće.
Buketi i aranžmani od cvijeća za sahrane su dosta drugačiji od običnih buketa, pravi se po narudzbi, različitih oblika najviše u obliku suze ili krsta.
Cvijeće može da bude živo ili umjetno.

VIJENCI – BUKETI – ARANŽMANI – SUZE

– Vijenci koji se prave mogu da budu različitih oblika, veličine i boje.
– Mogu da se prave u obliku suze, okrugli ili kao obični buketi preko kojih se stavlja crna traka na koju po želji bude napisan posljednji pozdrav.
– Za žene se pretežno stavljaju crvene ili roze ruže, dok za muškarce idu plavi cvjetovi ili bijeli mada nije pod moranje, po Vašoj želji se prave vijenci u svakom slučaju.
– Praktikuje se da broj ruža ili cvjetova koji idu na vijac budu parni kada se nose na groblje.

Cvijeće ima mnogo značenja, tako da bitno je kakvo cvijeće nosite na sahranu mlađoj osobi, osobi srednjih godina i starijoj osobo i naravno u zavisnosti od pola osobe.
Za mlađe osobe najprikladnije je odnijeti bijelu ružu kao znak izrzite žalosti, starijima je prikladno crvenu ružu.
Jarke boje simbolizuju dinamiku i užurban život koja je pratila život pokojnika, dok nježnijih bojama i tonovima izražavamo nježnost, mladost i krhkost pokojnika, a nekakva kombinacija različitih boja predstavlja za porodicu tako reći neku nadu i olakšanje.
Najbliža rodbina i prijatelji pretežno kupuju cvijeće koje je pokojnik volio ili voljela te ubacuju u grub po jednu takvu ružu što naravno nije praktikovanje kod svih nacija.

Vrste cvijeća za sahrane

LJILJANI – predstavlja dušu od upokojene osobe, nadu i vjeru u život posle smrti
KARANFIL – bijeli karanfil predstavlja nevinost i dobrotu te osobe, dok ovi u boji predstavljaju izraz tuge i nesreće
HRIZANTEME – predstavljaju tugu
GLADIOLE – predstavlja izraz tuge kako prema pokojniku tako i saosjećanje prema porodici preminulog
RUŽE – predstavlja ljubav i saosjećanje, i zato ruža nikada nije greška

Pri prevozu pokojnika iz inostranstva u srbiju često od klijenata imamo zahtjev da tijelo pokojnika prati jedan svježi aranžman taj aranžman izrađujemo od dosta kvalitetnijeg cvijeća zbog dugotrajnosti.