5/5 - (3 votes)

Pogrebnik (Vozač) koji se bavi prevozom umrlih iz inostranstva obavlja niz specifičnih poslova kako bi osigurao dostojanstven prevoz tijela preminulog do odredišta.
Važno je napomenuti da se procedure i zahtjevi mogu razlikovati u zavisnosti od zemlje i kulture.

Pogrebnik je takođe čovjek koji mora odati prije svega kulturan i lijep pristup ožalošćenoj porodici kako bi ta ista porodica mogla da ima 100% povjerenje u njega u toku same procedure koja traje u zavisnosti od mjesta do mjesta i slučaja.
Zbog toga naši vozači imaju specijalno opremljena vozila sa kojima dolaze, pristojan i kulturan outfit kao i to da su obučeni da pričaju više stranih jezika.

  • Organizacija prevoza: Pogrebnik se brine o svim detaljima vezanim za prevoz tijela, uključujući aranžmane za prevoz avionom ili drugim sredstvima prevoza.
    (Opet naglašavamo sve je stvar od slučaja do slučaja, na koji način i kako je smrt nastupila, da li je u pitanju normalna smrt tkz. prirodna ili nasilna.)
  • Papirologija i carinjenje: Osiguravanje svih potrebnih dokumenata i obavljanje carinskih formalnosti kako bi se omogućio prelazak granice i ulazak tijela u zemlju.
  • Priprema tijela: Ovo uključuje oblačenje preminulog, postavljanje u kovčeg, letovanje limenog sanduka ( koji je obavezan ) i sve druge pripreme koje su potrebne prema zahtjevima prevoza i zakonima odredišne zemlje.
  • Transport sanduka: Pogrebnik organizuje transport kovčega drvenog i limenog od mjesta preminuća do odredišta, bilo da je riječ o aerodromu, stajalištu za prevoz ili drugom mestu.
  • Kontaktiranje nadležnih organa: Pogrebnik sarađuje sa ambasadom, konzulatom, ili drugim relevantnim institucijama kako bi obezbjedio sve potrebne dozvole i pridržavao se zakona.
  • Koordinacija sa porodicom: Pružanje podrške porodici preminulog, davanje informacija o postupcima i pružanje logističke podrške tokom cijelog procesa.
  • Rukovođenje ceremonijom: Po potrebi, pogrebnik može organizovati i rukovoditi ceremonijom, bilo da je to na mestu preminuća, na aerodromu ili na mestu sahrane u odredišnoj zemlji.

Sve ove odgovornosti imaju za cilj da obezbjede poštovanje i dostojanstvo preminulog tokom cijelog procesa prevoza iz inostranstva u drugu zemlju.
Ovo su ofirno neke osnovne stavke i procedura kojom se vodi jedan pogrebnik.

Naravno, bitno je napomenuti da izgled sanduka, obabir odijela, križa ili krsta birate isključivo VI.
Važno je takođe napomenuti da se vodimo tim nekim redoslijedom standard, standard + i najskuplja oprema.
Sa ove 3 stavke s prilagođavamo se finansijskoj situaciji porodice te vam dajemo izbor u odabiru opreme koja najviše odgovara vašem trenutnom stanju.
S obzirom da se vodimo tim da moraju da se poštuju svačiji običaji nudimo izbor biranja ćirilice ili latinice, krsta ili križa, sanduk sa obilježjom ili bez.