5/5 - (7 votes)

Najveća pogrebna preduzeća u Evropi su se razvijala tokom mnogo godina, a njihova istorija je bogata i raznolika. Ova preduzeća su se razvijala u skladu sa potrebama društva, tehnološkim napretkom i ekonomskim uslovima. Ispod ćete pronaći informacije o nekim od najvećih pogrebnih preduzeća u Evropi, kao i opšti pregled o tome kako su se razvijala i oblikovala tokom vremena.

1. Dignity plc (Velika Britanija): Dignity plc je jedno od najvećih pogrebnih preduzeća u Velikoj Britaniji i Evropi. Nastalo je kroz niz akvizicija i spajanja različitih lokalnih pogrebnih kompanija. Osnovano je 1812. godine, a tokom vekova, širilo je svoje usluge širom zemlje. Danas, Dignity plc upravlja brojnim pogrebnim domovima, krematorijumima i servisima za upravljanje grobljima u Velikoj Britaniji.

2. Service Corporation International (SCI) (Francuska): Service Corporation International (SCI) je najveće pogrebno preduzeće u Francuskoj i jedno od najvećih u Evropi. Njegova istorija seže unazad do 19. veka, kada su se razvijale različite lokalne pogrebne kompanije. Kroz vreme, mnoge od ovih kompanija su se udružile pod okriljem SCI, čime je stvoren ogroman konglomerat za pogrebne usluge.

3. Döblingers Bestattung (Nemačka): Döblingers Bestattung je jedno od najpoznatijih pogrebnih preduzeća u Nemačkoj. Nastalo je u Minhenu pre više od jednog veka. Tokom godina, Döblingers Bestattung je steklo ugled po visokokvalitetnim pogrebnim uslugama i brizi o klijentima. Ova kompanija je ostala u vlasništvu iste porodice tokom svog postojanja, što je retkost u ovoj industriji.

4. Arbor Memorial (Kanada): Arbor Memorial je kanadska kompanija koja upravlja pogrebnim domovima i krematorijumima širom Kanade i Evrope. Njegova istorija seže unazad do 1947. godine kada je osnovana u Torontu. Arbor Memorial je rastao kroz akvizicije različitih pogrebnih kompanija širom Kanade i Evrope, proširujući svoj uticaj i usluge.

5. Funespaña (Španija): Funespaña je jedno od najvećih pogrebnih preduzeća u Španiji. Osnovano je 1969. godine i tokom godina je postalo ključni akter u španskoj industriji pogrebnih usluga. Funespaña je svoj rast uglavnom postigla kroz akvizicije i širenje na različite regione Španije.

6. Coop Funeraire (Francuska): Coop Funeraire je francuska zadružna organizacija koja pruža pogrebne usluge širom zemlje. Osnovana je sa ciljem da obezbedi kvalitetne i pristupačne pogrebne usluge za zajednicu. Njegova istorija seže unazad do 19. veka, a danas je jedno od najvećih pogrebnih preduzeća u Francuskoj.

7. Funeralia (Italija): Funeralia je jedno od vodećih pogrebnih preduzeća u Italiji. Osnovano je tokom 19. veka i od tada je postepeno širilo svoje usluge širom zemlje. Pored tradicionalnih pogrebnih usluga, Funeralia takođe pruža usluge kremacije i upravljanja grobljima.

8. Co-operative Funeralcare (Velika Britanija): Co-operative Funeralcare je deo Co-operative Groupa i jedno je od najpoznatijih pogrebnih preduzeća u Velikoj Britaniji. Nastalo je kao deo kooperativnog pokreta i ima dugu istoriju pružanja pogrebnih usluga zajednicama širom zemlje.

9. Sanitas (Švedska): Sanitas je švedska kompanija koja se bavi pogrebnim uslugama. Nastala je kroz spajanje više lokalnih pogrebnih preduzeća u Švedskoj. Sanitas je poznata po svojoj modernoj i inovativnoj pristupu pogrebnim uslugama.

10. OGF (Organisation Générale des Funérailles) (Francuska): OGF je jedno od najstarijih i najvećih pogrebnih preduzeća u Francuskoj. Osnovano je 1885. godine i danas upravlja velikim brojem pogrebnih domova, krematorijuma i groblja širom zemlje.

Što se tiče prostora Balkana možemo izdvojiti i naše pogrebno društvo pa će mo na 11 mjesto postaviti

11. Funus Međunarodni prevoz pokojnika : Osnovani 1998 godine za 25 godina poslovanja postali smo lideri u međunarodnom prevozu pokojnika a najčešće obavljamo prevoze na relaciji :

Prevoz pokojnika iz Njemačke ( Prevoz pokojnika iz Minhena, Stauttgarta, Frankfurta… )

Prevoz pokojnika iz Švajcarske

Prevoz pokojnika iz njemačke za Hrvatsku

Prevoz pokojnika iz nemačke za Srbiju