5/5 - (6 votes)

Pogrebno vozilo je specijalno dizajnirano vozilo koje se koristi za prevoz preminulih osoba od mjesta smrti do groblja ili krematorijuma ili od kuće do hladnjače (Mrtvačnice ). Ovo vozilo treba da bude adekvatno opremljeno kako bi se omogućio dostojanstven prevoz pokojnika i pružila sigurnost porodicama koje se opraštaju sa svojim najmilijima.

Pogrebno vozilo obično ima kovčeg na zadnjem delu vozila, koji je postavljen na mehanizmu koji olakšava utovar i istovar. Osim toga, vozilo treba da ima klima uređaj, osvetljenje i adekvatno sedište za vozača kako bi se pružila bezbednost i udobnost tokom vožnje.

Neki pogrebnici kupuju pogrebna vozila koja su takva fabrički i proizvode ih veliki proizvođači auta kao što su : Volvo, Mercedes, Ford VW ITD… Ali i većina kupuje teretna kombi vozila i prerađuje ih u pogrebna vozila za prevoz pokojnika.

Cena novih pogrebnih vozila

Cena novih Mercedes pogrebnih vozila varira u zavisnosti od modela, opreme i dodatne opreme koju kupac želi da ima. Uopšteno govoreći, cene se kreću u rasponu od nekoliko desetina hiljada do nekoliko stotina hiljada evra. Primjer jedan nov mercedes e klase napravljen za prevoz pokojnika sad košta 120 000 eur Ford vozila su malo povoljnija a pogrebni Volvo se kreće takođe od 100 000 eur pa na dalje.

Cena prerade teretnog vozila u pogrebno

Što se tiče prerade teretnog kombi vozila u jedno savremeno pogrebno vozilo, cena zavisi od više faktora. Na primer, cena će se razlikovati u zavisnosti od stanja postojećeg vozila, željene opreme, kvaliteta materijala koji se koriste u preradi i sl. U Srbiji ima par firmi koje se bave preradom vozila u pogrebna i neka prosječna varijanta košta oko 3500 eur uz njihovu preradu dobijate i sve preduslove za Atest koji košta oko 300 – 400 eur. U BiH veliki broj pogrebnika svoja vozila prave samostalno. Minimalni uslovi koju su potrebni ispuniti je da se napravi pod koji je lak za održavanje i navoz za sanduk kao i način kako sanduk da se pričvrsti.

Funus Prevoz pogrebna vozila

Funus pogrebno se bavi isključivo međunarodnim prevozom pokojnika i za te prilike kupuje nova teretna vozila i vozi ih u firmu specijalizovanu za preradu istih, sva naša vozila posjeduju klime i urađena su po zadnjim standardima koji su potrebni za prevoz pokojnika. Šut na relaciji Nemačka – Srbija kad su gužve može da traje i do 20h i vozila moraju da posjeduju klimu i odgovarajuću ventilaciju i vozilo mora biti novo pouzdano i prilagođeno samom vozaču.