5/5 - (9 votes)

Pitate se kako najbolje ponuditi pomoć ljudima koje poznajete i koji žale zbog smrti svojih najmilijih? Evo pet stvari koje morate imati na umu:

1.  Ne zaboravite ih kroz vrijeme

Ožalošćeni su često preplavljeni pozivima, mailovima, porukama ili posjetama na početku ali vremenom tog je sve manje. Da bi ste stres sveli na minimum najbolje je prvih mjesec dana ne zamarati bližu rodbinu pokojnika, osim ako to ne zatraže.

2.  Preuzmite inicijativu kada nudite pomoć

Stalno govoriti tu sam ako vam treba pomoć ili zvati pisati poruke bi bilo malo ironično. Bolji način pružanja pomoći bio bi postavljanje konkretnih pitanja, na primjer, “Idem sada u trgovinu, želite li nešto?” ili “Kojih dana biste bili slobodni da dođem i pomognem u kućnim poslovima?”.

3.  Slušajte više

Jednostavan čin fizičke prisutnosti ili ako to nije zbog daljine moguće, nuđenje uha koje sluša može biti oblik socijalne podrške ožalošćenima. Pokušajte da ne ubacujete svoje misli dok ožalošćeni govori, posebno riječima poput “Znam kako se osjećate” ili “Razumijem”, već im dajte punu pažnju. Neverbalna komunikacija poput utješnog zagrljaja ili tapšanja po ramenu može puno toga reći.

4.  Izbjegavajte usporedbe

Budući da svaka osoba tuguje različito, obavještavanje ožalošćenih da je netko mnogo brže prebolio gubitak može pružiti lažnu nadu ako se isto ne dogodi za njih. Suprotno tome, reći ožalošćenima da je nekome bilo mnogo gore od njih može zvučati kao uvreda.

5. Fokusirajte se na uspomene iz dobrih vremena

Uvijek će ostati duboka čežnja ožalošćenih da nastave misliti na svoje najmilije, čak i nakon njihove smrti. Međutim, prisjećanje na pozitivna sjećanja na najmilije dok su još bili živi može pomoći ožalošćenima da se sjećaju svojih voljenih u sretnijim vremenima, umjesto da ostanu zaglavljeni u sadašnjem trenutku svog gubitka. Iako su njihovi najmiliji fizički odsutni,

Ljudi vjeruju u život posle smrti. Pomozite ožalošćenima da to imaju na umu to je nešto čemu se mogu radovati.

Ukratko, svi tuguju na jedinstvene načine i različito dugo. Stoga bi bilo dobro postupati sa svakom tugom od slučaja do slučaja. Budite osjetljivi na osjećaje drugih i budite strpljivi sa njima.

Mi vam takođe možemo pomoći

Pomažemo vam od početka do kraja savjetujući vas o vrsti prikladne pogrebne usluge za vaše potrebe i budžet.

Kao bliža rodbina pokojnika od nas možete dobiti detaljno objašnjenje o procesu prevoza pokojnika iz inostranstva kao I sahrani u domovini. Za vas prikupljamo svu potrebnu dokumentaciju u rekordnom roku.

Kako organitovati prevoz? (pročitajte)

Kontaktirajte ekipu Funus Prevoza na :

Tel – Viber – WatsApp : +38766162418 ili preko kontakt forme ispod I informišite se o svim pitanjima bez ikakve obaveze prema nama.

Uspiješno I već dugi niz godina poslujemo u skoro svim zemljama EU a to su : Njemačka, Austrija, Svajcarska, Italija, Slovenija, Holandija, Danska, Švedska I još mnoge druge. 

Polja označena sa * su obavezna !! Kontaktiranje je potpuno besplatno i oslobođeno bilo kakve naplate. I informacije vam pružamo bez bilo kakve obaveze prema nama!
-------------------------------------------------
Tel- Viber i WhatsApp : +38766162418
Viber i WhatsApp DE : +4915774564467
-------------------------------------------------