5/5 - (4 votes)

Pogrebna radnja predstavlja važnu uslugu u društvu, pružajući podršku i pomoć porodicama u trenucima gubitka.
Da bi efikasno ispunila svoju svrhu, pogrebna radnja mora biti opremljena tako da može pružiti širok spektar usluga vezanih za sahranu i posmrtnu pomoć.

Prostori pogrebne radnje:

 1. Prijemni prostor ili kancelarija – Mjesto gdje se porodice prvo susreću sa osobljem pogrebne radnje. Ovaj prostor treba da bude topao i pozivan, kako bi se porodice osjećale prijatno u teškim trenucima.
 2. Izložbeni prostor – Mesto gdje se izlažu različiti tipovi kovčega, urni i drugih pogrebnih potrepština. Treba da bude dobro osvijetljen i organizovan tako da olakša izbor porodicama.
 3. Hladnjača – Prostor za čuvanje tijela prIJe sahrane. Mora biti adekvatno opremljen da očuva tijelo u najboljem mogućem stanju.
 4. Sala za komemoracije – Prostor gdje se mogu održavati komemorativne službe ili čitanje opela. Treba da bude dovoljno velika da može smestiti očekivani broj ljudi, sa adekvatnim sjedištima i ozvučenjem.
 5. Administrativni prostori – Za vođenje poslovanja, uključujući planiranje sahrana, koordinaciju sa grobljima, crkvama i drugim ustanovama.

Djelatnosti pogrebnika:

 1. Konsultacije sa porodicama – Pomoć u planiranju sahrane, uključujući izbor kovčega ili urne, planiranje ceremonije, odabir mjesta za sahranu.
 2. Priprema tijela – Oblačenje, šminkanje i postavljanje tijela kako bi bilo spremno za pogledanje porodice i javnosti, ukoliko je to želja porodice.
 3. Organizacija i vođenje sahrane – Koordinacija sa crkvama, grobljima i drugim relevantnim organizacijama, osiguravanje transporta za tijelo i porodicu, kao i vođenje same ceremonije.
 4. Pravna pomoć – Savjetovanje porodica o neophodnim dokumentima i procedurama, kao što su smrtovnice, dozvole za sahranu ili kremaciju, i druga papirologija.
 5. Pružanje psihološke podrške – Empatičan pristup i razumjevanje potreba porodica koje prolaze kroz težak period, često uključujući upućivanje na profesionalnu pomoć ukoliko je potrebno.
 6. Prodaja pogrebnih potrepština – Uključuje kovčege, urne, spomenike, cvjetne aranžmane i druge usluge koje porodica može zahtijevati za sahranu.
 7. Posmrtna pomoć – Pomoć u postavljanju spomenika ili uređenju grobnog mjesta, kao i usluge održavanja groba.

Izložba tijela u
izložbeni centar
Komemoracija

Da bi jedna ovakva radnja pogrebnog asortimana efikasno funkcionisala i radila prije svega potrebno je da ima obučene ljude, stručne i sposobne da pruže visok nivo usluge, saosjećajnost i profesionalizam prema porodici upokojenog.

Jedan od najbitnijeg faktora u ovom poslu je komunikacija pogrebnika sa porodicom.
Komunikacija između pogrebnika i porodice umrlog je ključni aspekt pružanja pogrebnih usluga.
Ovaj odnos zahtijeva visok nivo empatije, profesionalizma i razumjevanja, jer se odvija u jednom od najtežih trenutaka koje porodica može iskusiti.
Efektivna komunikacija između pogrebnika i porodice umrlog je temelj uspejšne pogrebne usluge. Osim što olakšava proces sahrane, pruža i neophodnu podršku porodici u žalosti, pomažući im da prebrode težak period sa dostojanstvom i mirom.

IZLOŽBA / IZLOG SANDUKA